Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                           Varpa Mästerskap 2003                                                                         

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Samma varpamästare i Malmögillet

 

Det blev inga nya varpamästare detta år heller, när Gotlands Gille i Malmö genomförde sitt gillesmästarskap i varpa söndagen den 7 september. För tredje året i rad vann Hans Ahlberg med sin nu 15-årige son Markus, som numera har blivit en hejare på varpa. Årets tvåor Sven-Ove Lingström och Jan Herlitz hade inte en chans i finalomgången, som de förlorade med 12 - 8 respektive 12 - 3.

Evigt unge Erland Nilsson, som nyligen fyllde 90 år, belade tredjeplatsen i par med Eva Runsten-Thulin. De besegrade paret Anita Blomberg och Göran Thernéus i kampen om tredje och fjärde pris. I sammanhanget kan nämnas att Erland är far till den på Gotland kände tidnings- och TV-mannen Bernt "Bison" Nilsson, som nyligen fick fastlandsgutarnas kulturpris.

 

Åtta tvåmanslag

 

För att det skulle bli åtta tvåmanslag, fick en av deltagarna spela singel. Enligt traditionen skall det om möjligt vara en kvinna och en man i varje lag. Men även i år fick det bli ett par rena "sorklag", då "töiserna" inte räckte till.

De åtta lagen lottas i två grupper, där varje lag möter alla inom sin grupp. Segrande laget i respektive grupp får möta varandra i final. Grupptvåorna får tävla om tredje och fjärde pris.

De fyra första paren får pris som delas ut vid nästa årsmöte. Segrarparet får även en inteckning i gillets fina vandringspris (en silverpokal) och behålla priset till nästa års tävling.

Det delas också ut ett s k blåbärspris som uppmuntringspris till en lovande nybörjare i tävlingen. Denna gång gick priset till Vivianne Olsson, som aldrig tidigare har försökt sig på den ädla sporten. Hon deltog nu i tävlingen tillsammans med sin make Kurt.

 

Liknar ett gotländskt änge

Gillesmästerskapet hölls som brukligt i den natursköna Hammars Park i Limhamn, en plats som i hög grad liknar ett gotländskt änge. Ett vackert väder bidrog till att 30-tal gillesmedlemmar hade ställt upp med picknickkorgar, antingen som tävlande eller enbart som åskådare.

Arrangemanget leddes av Kjell-Åke Blomberg, som i år har tagit sig an uppgiften efter mångårige varpaledaren Erland Nilsson. Som vanligt hade Erland tagit med sin hembryggda Gotlandsdricka, som inmundigades med välbehag av många närvarande.

 

Prislistan fick följande utseende: 

1. Marcus och Hans Ahlberg

2. Sven-Ove Lingström och Jan Herlitz.

3. Eva Runsten-Thulin och Erland Nilsson 

4. Anita Blomberg och Göran Thernéus 

Övriga deltagare nämnda i bokstavsordning:

 

Ture Bomgren (deltog som singel), Tove och Lars-Inge Karlsson, Inga-Lill och Tore Larsson, Vivianne och Kurt Olsson

 

 

varpa03

Till vänster

Det segrande laget:

Marcus och Hans Ahlberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Till höger:Vivianne Olsson  med Blåbärspriset

 

 

 

blabar03jpg
27 mars 2012