Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                           Varpa Mästerskap 2004                                                                         

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Rekordjämnt i Malmögillets varpamästerskap

 

Det blev nya varpamästare i år när Gotlands Gille i Malmö genomförde sitt gillesmästarskap i parvarpa söndagen den 29 augusti. Paret Inga-Lill och Tore Larsson tog hem segern efter en ytterst jämn match mot Tryggve Fahlstedt och hans son Pontus i finalomgången.

Både i deras första och andra kula följdes kämparna åt till 11 - 11, men paret Larsson lyckades båda gångerna pricka in tolvan. Därmed tog de hem förstapriset och en inteckning i gillets fina vandringspris.

Likaså blev kampen ytterst jämn om tredje och fjärde pris. Fjolårets tvåor Sven-Ove Lingström och Jan Herlitz mötte paret Birgit och Göran Therneaus. Efter att ha vunnit var sin kula stod det till slut 11 - 11 i den avgörande kastomgången. Här blev det de förstnämnda som drog det längsta strået.

 

Sju tvåmanslag

 

De i år sju deltagande lagen lottades i två grupper, där varje lag fick möta alla inom sin grupp. Segrande laget i respektive grupp mötte varandra i final. Grupptvåorna fick tävla om tredje och fjärde pris. De fyra första paren får pris som delas ut vid nästa årsmöte. Segrarparet får även en inteckning i gillets fina vandringspris (en silverpokal) och behåller priset till nästa års tävling.

Även i år deltog den evigt unge varpanestorn Erland Nilsson som numera har hunnit bli 91 år. Han gick i par med sin sonson August Lindmark, vars far är den på Gotland kände tidnings- och TV-mannen Bernt "Bison" Nilsson.

 

Som ett gotländskt änge

 

Gillesmästerskapet hölls som brukligt i den natursköna Hammars Park i Limhamn, en plats som i hög grad liknar ett gotländskt änge. Ett vackert väder bidrog till att ett 30-tal gillesmedlemmar hade ställt upp med picknickkorgar, antingen som tävlande eller enbart som påhejare.

Som en extra krydda på årets mästerskap dök en reporter med fotograf upp från Sydsvenska Dagbladet för att följa tävlingarna. Inte minst intresserade de sig för Erlands utläggningar av varpakastningens mysterium och den egenhändigt bryggda gotlandsdrickan som han även i år hade med för att trygga vätskebalansen för varpakastarna. Dagen efter hade Sydsvenskan ett mycket intressant reportage om Malmögillet, varpakastning och gotlandsdricka.

Arrangemanget leddes av Kjell-Åke Blomberg, som numera basar för varpatävlingarna efter mångårige varpaledaren Erland Nilsson.

Blåbärspriset, ett uppmuntringspris som enligt traditionen delas ut till en lovande nybörjare, gick i år till Pontus Fahlstedt.

 
img0608

 

 

 

 

 

Segrarparet:

 

Inga-Lill o Tore Larsson

 

 

 

 

 

 

 

Blåbärspriset

 

Pontus Fahlstedt

img0606