Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                           Varpa Mästerskap 2007                                                                         

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Inga-Lill och Tore vann igen - som vanligt

 

Inga-Lill och Tore Larsson vann  för fjärde året i rad,  när Gotlands Gille i Malmö genomförde sitt årliga gillesmästarskap i parvarpa söndagen den 19 augusti.  Med två ytterligare segrar under tidigare år har de nu sammanlagt sex inteckningar i Gillets fina vandringspris. Dessutom har de varit tvåa vid tre tillfällen däremellan. Tala om överlägsenhet.

 

segerpar

Sex tvåmanslag

I år kom endast tolv kastare till start, och de parades ihop i sex tvåmannalag. I möjligaste mån skall det vara en dam och en herre i parvarpan, men som vanligt räckte töserna inte till, och det fick också bli  några rena ”sorklag”. Med bara sex lag gjorde tävlngsledaren Kjell-Åke Blomberg ingen gruppindelning denna gång, utan alla lag fick tävla mot alla.  Antalet segrar fick avgöra.

 

Det blev dock väldigt jämt mellan lagen.  Bara de två första som kunde särskiljas med antalet segrar. De fyra återstående lagen hade alla två segrar var,  och där fick antalet vunna kast avgöra.  Mellan trean och fyran skiljde det bara ett vunnet kast, och det var likadant mellan fyran och femman.

 

Blåbärspriset, ett uppmuntringspris som enligt traditionen varje år utdelas till en lovande nybörjare, gick denna gång till Birgitta Ternéus.

 

Bison återkommande gäst

Som återkommande gäst hade Bernt (Bison) Nilsson även i år åkt ner från Gotland för att delta i varpatävlingen och samtidigt besöka sin far,  den evigt unge varpanestorn Erland Nilsson.  I tävlingen deltog Bison i par med sin hustru Seija. Med två segrar var de bara några enstaka stick från att komma med bland de tre första i prislistan.

 

Erland, nu fyllda 94 år, har tidigare inte missat någon av Gillets varpatävlingar. Han hade tänkt vara med även i år, men olyckligtvis hade hans hustru ramlat och skadat sig på morgonen samma dag.  Det var dock inte så allvarligt, men han ville ändå inte åka ifrån henne. Bison fick framföra hans hälsningar till de andra deltagarna.

 

  Gillesmästerskapet hölls som vanligt i den natursköna Hammars Park i Limhamn som i hög grad  liknar ett gotländskt änge.  Arrangemanget kombinerades med en picknickutflykt och tipsrunda. Sammanlagt hade ett 25-tal gillesmedlemmar ställt upp med picknickkorgar, antingen som tävlande eller enbart som påhejare. 

kaffepaus

Prislistan fick följande utseende:                                        

1. Inga-Lill och Tore Larsson, 4 segrar.                                                 

2. Sylve Nordström och Anita Blomberg,  3 segrar

3. Tryggve och Pontus Fahlstedt,  2 segrar

Övriga deltagande lag,  2 segrar vardera.

 

Text och foto: Jan Herlitz.