Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                           Varpa Mästerskap 2008                                                                         

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Tronskifte i Malmögillets varpamästerskap

 

Det blev nya mästare i år när Gotlands Gille i Malmö genomförde sitt årliga gillesmästarskap i parvarpa söndagen den 17 augusti.  Gillets mest framgångsrika par Inga-Lill och Tore Larsson som vunnit de senaste fyra åren i rad och även vunnit vid två tidigare tillfällen fick finna sig att bli trea. Segrare denna gång blev Anita och Kjell-Åke Blomberg som nu får ytterligare en inteckning i Gillets fina vandringspris.  De har vunnit en gång tidigare för ett antal år sedan.

anita o kjell-åke

Segrarparet Anita och Kjell-Åke Blomberg framför Gillets gotlandsflagga med vandringspriset i sina  händer.

 

 

Gillets ständigt återkommande gäst från Gotland, Bernt (Bison) Nilsson,  var även i år på plats. Han hade med sig sin far,  Gillets varpanestor Erland Nilsson som ett par dagar innan hade fyllt 95 år. Erland hade gärna  ställt upp i varpatävlingen, men ett krånglande ben hindrade honom. I övrigt är han fortfarande ”still going strong”.

 

Gillets ordförande Torsten Bäck överlämnade en fin blomsteruppsättning till den jubilerande Erland, varvid alla de närvarande hurrade för honom och sjöng ”Ja må han leva”.  En rörd Erland höll ett tacktal, där han också vädjade om att vi i Gillet måste fortsätta att värna om de gotländska idrotterna, så de inte dör ut.

 

Sammanlagt kom ca 30 personer med picknickkorgar till Gillets varpaträff i det natursköna Hammars Park i Limhamn. Det var inte bara varpakastare utan även medföljande familjemedlemmar och andra intresserade. Särskilt långväga gäster var Bisons bror som kom med fru och barn från London. De var för tillfället på besök i Sverige.  

 

Nio tvåmanslag

18 av de närvarande ställde upp i partävlingen, så det blev nio tvåmannalag. I möjligaste mån skall det vara en dam och en herre i parvarpan, men många damer fattades, så det fick också bli  några rena ”sorklag”.  De tävlande delades upp i två grupper, där alla fick möta alla. Gruppsegrarna i varje grupp fick tävla om första och andra pris. Grupptvåorna fick samtidigt kasta om tredje och fjärde plats.

 

Resultaten för de fyra bästa lagen blev:                                        

1. Anita och Kjell-Åke Blomberg

2. Lotta Liljestrand och Bernt (Bison) Nilsson

3. Inga-Lill och Tore Larsson.                                                 

4. Tryggve Fahlstedt och Jan Herliz

 

Centimeterkastning

Nytt för i år var att tävlingarna började med centimeterskastning. Gillet har fått motta ett nytt vandringspris i gåva,  och tävlingsledningen hade beslutat att priset skall användas vid en individuell tävling i denna tävlingsgren, där man mäter det sammanlagda antalet centimetrar från pinnen i en serie av tolv kast.

 

Till denna tävling hade 13 kastare anmält sig och segrare blev Gillets eminenta kastare Tore Larsson. Han får därmed en inteckning i Gillets nya vandringspris och behålla det till nästa tävling.

 

De fem bästa resultaten i centimeterkstning:

1. Tore Larsson                  400 cm

2.  Bernt (Bison) Nilsson     487 cm

3.  Jan Herlitz                    587 cm

4.  Sylve Nordström            735 cm

5.  Tryggve Fahlstedt          795 cm

 

Blåbärspriset, ett uppmuntringspris som enligt traditionen varje år utdelas till en lovande nybörjare, gick denna gång till Per Winbladh.

per_winbladh[1]

Det var full fart i varpakastningarna.  Här syns Per Winbladh i aktion.

 

 

 

Text och foto: Jan Herlitz.