Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                           Varpamästerskap 2013                                                                         

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Gotlands Gille i Malmö - varpatävlingar den 25 augusti 2013

 

Vädret vid årets varpatävlingar i Hammars park i Limhamn kunde inte ha varit bättre – i så fall möjligen något svalare! Svetten lackade på de tävlande ute på gräsplanens tre banor så en del föredrog att sitta i skuggan under kaffepauserna.

 

Åtta kastare deltog i den inledande centimetertävlingen. Minsta antalet uppmätta centimetrar från pinnen totalt efter 10 kast, 404 cm, kunde Erling Holmström uppvisa. Erling, ny medlem i Gillet, ”avsatte” därmed Kjell-Åke Blomberg och Tore Larsson som vi varit vana att få se som alternerande vinnare av denna gren. Inte dåligt av Erling! Det är säkert lärdomar från uppväxten i Eksta, flitigt och skickligt kastande under många år och utmärkta tävlingsnerver som bidrog till segern. Och kanske en extra bra sten? Heder förresten åt enda damen som ställde upp i denna gren, Anita Blomberg, som knep sjätteplatsen. Inte förvånande räckte Kjell-Åkes resultat, 526 cm, till en andraplats. På tredje plats la sig Tore med 543 cm.

 

foto8 Vinnare i cm-tävlingen

 

 

I partävlingen deltog fler damer. Tolv tävlande bildade sex lag som tävlade så det stod härliga till. Stenvarporna slog ner pinnar, de hamnade på varandra i små stenrösen, de splittrade liggande varpor till småbitar, och det hände att en snopen kastares varpa rullade in på banan bredvid och snyggt lade sig intill pinnen där! Och varporna slet så pass hårt på gräset att en av banorna måste ersättas av en ny mot slutet av tävlingsdagen. Partävlingen blev en riktig rysare där stickkvoten till sist avgjorde – Inga-Lill och Tore Larsson avgick med segern med +24 mot Trygve och Pontus Fahlstedts +14. På tredje plats kom Birgit och Göran Ternéus.

 

foto9Segrare i partävlingen

 

Vid genomgången av resultaten kunde tävlingsledaren Kjell-Åke kungöra att nya medlemmen Per-Olof Hansson tilldelats blåbärspriset som går till bästa nybörjare.

 

foto10   Årets blåbärspristagare

 

Det måste också nämnas att Gillets duktiga kastare Kjell-Åke, Tore och Göran i somras ställde upp i Stångaspelen med den äran. I tävlingen med stenvarpa, med 36 lag, tog de efter nio timmars spel andraplatsen i grupp 4. Strongt!

 

Klockan visade på strax efter 14 när tävlingsdagen, som började kl 10, var till ända. Då hade de tävlande kämpat tappert och väl, påhejade av några åskådare från Gillet och Kjell-Åkes syster på besök från Visby. Tillfälliga åskådare var parkflanörer med eller utan hund/barn. En liten grabb i 5-årsåldern verkade inte vilja gå ifrån skådespelet. Hans små öron försökte nog också lista ut vad det var för underligt språk som de flesta stenkastarna talade …

 

Sammanfattning: verkligt väl organiserat av Gillets varpakommitté, väluppfostrad publik som skötte sig fint, mycket väl kämpat av alla tävlande, och hela tiden en härlig, gemytlig stämning!

Fler bilder från mästerskapet>>>

/Text o Foto: Ingegerd Ideland

 

^^ Upp ^^