Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                                                                                                    

                                                                                                                                                

                                                                       

 

 

 

Gotlands Gille i Malmö - varpatävlingar den 28 augusti 2022

 

 

 

   Sent på tävlingskvällen fanns följande inlägg på Gillets sida på Facebook att ta del av:

 

    

 SMHI hade skrämt oss men vädrets makter var på Gillets sida så det blev en härlig dag för tävlande och åskådare vid varpatävlingarna i Hammars park idag den 28 augusti. Som synes var det trångt om saligheten vid pinnen ... Ett referat kommer så småningom på hemsidan som avslöjar vem av Göran Ternéus och Pontus Fahlstedt som tog sticket!

 Image0001

 

            Nyfikenheten måste genast stillas! Från Pontus, som tog fotot, kommer svaret:

 

”Görans sten låg vid pinnen. Min lyckades ta sticket här ändå genom att ta pinnen och lägga sig som ett lock över. Här är pinnen rest igen för att Tore skulle kasta också och ha en chans att ta pinne och knocka bort min (hans sten hamnade en bit ifrån ovanför i bild).”

 

Så duktiga varpakastare – väl kämpat! Men nog hade man gärna velat ha fler konkurrenter om centimetrar och stick! Nu var bara sex kastare igång, och bara karlar - och ingen nybörjare som kunde aspirera på blåbärspriset ... 

Supportrarna var faktiskt aningen fler än de aktiva, sju stycken, varibland noterades besök av gamla ”varparävarna” Kjell-Åke och Anita Blomberg som under sin aktiva tid brukade lägga beslag på åtskilliga av Gillets varpapriser. Som bekant hade ju Kjell-Åke ansvaret för varpan under många år. Nu ikläder sig Pontus rollen som administratör med den äran, och har också dragit på sig ledartröjan i tävlingarna – han blev vinnare både av centimetertävlingen och i partävlingen (i par med fader Trygve)! 

 

Här kan det passa att flika in resultatlistorna:

Cm

 

Pontus Fahlstedt – 452 cm

Per-Olof Hansson – 684 cm

Göran Ternéus – 724 cm

 

Lag

 

Trygve och Pontus Fahlstedt

Per Olof Hansson och Mats Håkansson

Tore Larsson och Göran Ternéus

 

 

Och här kan det väl passa bra med två foton på de kämpande, dels från ”slagfältet”, dels från ”vattenhålet

 

     Image0003

                                                                                 Foto: Pontus                                                                      Foto: Ingegerd

                                          Foto: Ingegerd                                       

Det var mindre vatten än kaffe som dracks vid ”vattenhålet” – åtminstone om man antar att supportern Ingalills kaffemugg är representativ … Notera förresten Gotlandsflaggan i grönskan bakom Ingalill. Under kaffepausen passade Pontus på att ta upp inkomna förslag om ändring av tävlingsreglerna. Ett beslut fattades som innebär att man i fortsättningen inte anmäler sig parvis till partävlingen utan individuellt, och att sedan lotten får avgöra vem man ska bilda par med. Kastlängder diskuterades också – avstånden 15, 18 och 20 meter nämndes – men beslut om eventuell förändring får anstå eftersom man behöver fundera mer på saken.

Image0003

Foto: Ingegerd 

 

Vidare ska följande nämnas: Trygve Fahlstedt utnyttjade kaffepausen till att lämna ett tips om en musikalisk, trevlig gotländska som Gillet skulle kunna engagera som underhållare vid någon framtida fest. Undertecknad, tillsammans med Johannes Schad, hakade på temat Gillesfester och berättade lite om 90-årsfesten på Annebergsgården den 14 oktober. Så här långt komna i planeringen kan arrangörerna lova att det blir god mat, mycket musik av tre spelglada herrar – Lennart Walman, Gösta Petersén och Torsten Bäck –, att det blir sedvanligt lotteri där några av vinsterna är ”direktimporterade” från Gotland av Ingalill, att det blir ett litet kåseri som Torsten Bäck nu sitter och snickrar på ... Arbetet för att få till en lyckad festkväll pågår för fullt! Inbjudan kommer så småningom. Förhoppningen är att riktigt många Gillesmedlemmar kommer på festen, och att man som gäster lockar med många anhöriga plus vänner som gillar Gotland och gotlänningar! Så ses ett stort gäng och har det riktigt trevligt och festligt tillsammans i det 90-åriga Gillets regi! Vi ses väl den 14 oktober? 

 

Text: Ingegerd Ideland