Gotlands Gille i Malmö                                                    
Gotl Gille i Malmö
Kalender Organisation Varpa Sektionen Kontakt Medlemsnytt Länkar

 

 

                                                                                                    

                                                                                                                                                

                                                                       

 

Gotlands Gille i Malmö - varpatävlingar den 30 augusti 2015

 

Förra året omöjliggjordes tävlingarna av det våldsamma skyfallet över Malmö - i år var vädrets makter på varpaentusiasternas sida, det var mulet men behagligt varmt, perfekt också för dem som nöjde sig med att följa tävlingarna från åskådarplats.

Till Hammars park letade sig 16 Gillesmedlemmar. Några kunde ta cykeln till arenan, andra kom i bil från Abbekås, Dalby, Lomma, Landskrona och Köpenhamn.

bild 1

 

Kjell-Åke Blomberg ställde upp och skötte sekretariatet. Här registrerar han en av de tävlande, Sylve Söderström. Göran Ternéus har redan klarat av registreringen liksom Lars-Inge Karlsson, som skyms av Sylve. Tove Karlsson och Inga-Lill Larsson tillhörde också de tävlande medan John Ideland, längst till höger, nöjde sig med att vara åskådare.

Snart var det dags för tävlingens första del, centimeterkastningen. En duktig, ung kastare, Pontus Fahlstedt, snuvade i år den äldre generationen på segern. Pontus resultat på 401 cm skickade ner Tore Larsson med resultatet 500 cm till andraplatsen. Erling Holmström blev trea med 532 cm.

 

bild 2

 

Här ses Anita Blomberg, på huk, mäta upp ett kast under överinseende av Pontus, Tore och Sylve, Inga-Lill antecknar resultatet, Göran i ljusröd skjorta kommer gående för att höra vad Anita mätte upp hans kast till. Kjell-Åke kollar papperen och vaktar priserna medan Tove till vänster kanske funderar på strategin inför tävlingens andra del, partävlingen.

        bild 3

 

Det är viktigt att stärka sig med något ur den medförda kaffekorgen. Bäst att ladda ordentligt inför partävlingen … Ingvar Björkander, längst till vänster, rotar runt i kaffekorgen, Tore, på knä, hjälper Inga-Lill att plocka fram förtäringen, Erling Holmström framför flaggan har redan satt tänderna i mackan medan Pontus till höger bredvid pappa Trygve (skymd) tar det lugnt efter segern i centimeterkastningen. Så syns Sylve till höger om Inga-Lill och man skymtar kalufsen av Vera Björkander, Tove och Lars-Inge.

Så kom partävlingen igång med fem deltagande lag. Vera Björkander intog sin åskådarplats och trivdes bra med den positionen.

 

bild 4

 

Vem vann då partävlingen? Jo, segern och den ståtliga pokalen gick till Göran Ternéus och Sylve Söderström. På andra plats kom Inga-Lill och Tore Larsson, tredjeplatsen la Pontus och Trygve Fahlstedt beslag på.

Det tidigare så framgångsrika paret Anita och Kjell-Åke Blomberg tävlade inte i år – problem med händerna hindrar numera Kjell-Åke från att kasta. Men Kjell-Åkes och Anitas insatser med administrationen var mycket uppskattade, särskilt av de tävlingsansvariga, varpakommitténs båda medlemmar Tore Larsson och Erling Holmström.

Så var frågan om det denna dag fanns någon duktig kastare som skulle belönas med ”Blåbärspriset”, den trevliga blå statyetten som går till bästa nybörjare. Jodå, till mottagare av detta pris utsågs tävlingsdebutanten Ingvar Björkander.

 

dscn7022

Årets blåbärspris: Ingvar Björkander

 

Årets Vinnare i centimeterkastningen resp. Partävlingen blev:

 

dscn7023         dscn7025

                                       Vinnare Cm: Pontus Fahlstedt (401 cm )         Partävlingren vanns av: Göran Ternéus och Sylve Söderström

 

En stilstudie av Tore får avsluta detta referat från en välorganiserad och mycket trevlig varpadag i Hammars park.

 

bild 5

 

/Referat och foto: Ingegerd Ideland o L-I Carlsson

 

^^^^ Upp ^^^^